BM 600 Sigvard N

Rösta på denna sida

Den här 600an har mer än 30.000 timmar på timräknaren. Den ägs av en bekant till mig och har stått undanställd i flera år eftersom en nyare Valmet införskaffats. För tre år sedan blev ägaren sjuk och har inte kunnat starta den. Nu under våren 2010 så behövde hans fru ved, och eftersom den nyare Valmeten har övertagits av en av sönerna kom tanken på att försöka starta upp den gamla Slitvargen igen. En bekant till familjen anlitades för att försöka få liv i den. Med hjälp av ett bra batteri och en tub startgas så vaknade den slitna 1113A motorn till liv. (se filmer här nedan)

 

BM600an har under 30år gått vintertid inom skogsbruket och sommartid inom jordbruket. Ägaren och hans söner har genom åren ofta kört tvåskift med den. Mestadels då under kalkning av ägor. Traktorn har ibland körts för egen maskin upp till 30mil till och från olika uppdrag.

 

Traktorn levererades 1968 med en takmonterad Ösa Allgrip modell 69, plus övrig skogsutrustning. Kranen flyttades över till Valmeten när den övertog sysslorna.

 

När jag ser en sån traktor som denna 600a så vill ja buga mig. Tänk vad många minnen den skulle kunna berätta för oss. Men det är otroligt att den trots slitaget efter ett långt liv fortfarande kan hjälpa till när vedmaskinen ska dras. BM= Evighetsmaskinen!

 

Film 1 

Film 2

Film 3

Copyright©2010traktorveteraner.se