Munktells BM10 Mjäldrungatraktorn Åke E

Rösta på denna sida

 

Fordonsdata

  • Data på Munktells BM10
  • Chassienummer: 16456
  • Regnummer: P70
  • Motor: Munktells W3
  • Bränslesystem: Munktells
  • Effekt: 23hk/1200rpm
  • Slagvolym: 1.4 L
  • Bränsletank: 35 L
  • Kylsystem: 9.5 L
  • Vikt: 1380 kg

Jag har i många år sökt efter en bra BM10:a. Men det har inte varit så lätt att hitta en i bra skick och till ett vettigt pris. Men äntligen så har jag inte bara en utan två BM10:or att fixa till. Kul!
BM10:an köptes ny 1951 hos Västsvenska Lantmännen Ekonomiska Förening Upa av Sven Johansson, Lantbrukare i Mjäldrunga Floby.
Johansson ägde och brukade BM10:an fram till 1970. Sedan hamnade den hos en samlare i Uppsalatrakten.
Den köptes halvrenoverad från Uppsala på 80-talet av Missionsförbundet i Östersund. Den skulle ingå i ett projekt med nytillverkning av tändkulemotorer. Dessa skulle nog användas i vattenprojekt i u-länder.
Munktellmotorn skulle få stå som mall för dessa motorer. Det blev inget av denna nytillverkning, så traktorn blev stående i många år innan en bekant till mig köpte loss den. Han lät också BM10:an stå i ett förråd i flera år.

Strax före julen 2007 så blev den till salu. Jag slog till direkt eftersom priset var väldigt överkomligt för ett sånt bra objekt. Eftersom den inte startats sedan 80-talet så ska hela Lubricator systemet gås igenom och rengöras före start. Några smådelar skall jagas reda på också, men den är i stort helt komplett.
Har i kväll den 6/2-2008 fått ett glädjande samtal från Mjäldrunga.
Förste ägarens svärson har funnit reda på gamla kvitton på BM10:an!!
Både kvitto på skatteinbetalning samt kvittot när den byttes in mot en BM230 Victor den 22/4-1970. Noteras bör att jag själv är född 23/4-1970 🙂
Även orginalhandboken fanns kvar! Otroligt efter snart 38år.
Den hade registreringsnummer P70. P= tidigare Älvsborgs Län.
Nu ska jag snarast kontakta Landsarkivet i Västra Götaland och beställa hem registreringsbeviset på BM10:an. Jag försöker alltid spåra all historik kring mina traktorer. Jag kommer efterhand att fylla på med historierna kring de traktorer ni ser på denna hemsida.
Fick idag den 13/2-2008 hem regbeviset från Landsarkivet i Göteborg. Nu börjar historien äntligen ljusna kring min BM10:a. Den nyregistrerades på Sven Johansson den 28/3-1952. (blev registreringskrav på traktorer from 1952) Fick även ett brev med orginal Instruktionsboken samt diverse kvitton från Sven Johansson´s styvdotter i Mjäldrunga. Underbart att dessa fanns kvar!
Jag har ju boken i nytryck, men inget går ju upp mot ett äkta exemplar och därtill just det exemplar som följde med traktorn som ny.
Jag fortsätter nu söka efter resten av traktorns historia. Ska forska vidare kring reg..nr: R9130 som den fick den 4/6-1970.
20/9 -08, äntligen så har jag alla delar som saknades till den här BM10:an. Jag hade förhoppningarna att få igång den i sommar, men att finna en fungerande insprutare visade sig vara svårt. Fast nu i dagarna så har jag fått reda på att man börjat nytillverka just insprutare till BM10 igen, mycket intressant! Gasreglaget och spridare är numera på plats, så nu är det bara att montera ihop instrumenteringen och dra ett nytt elsystem. Sedan ska det vara klart för start.

Hösten 2011 Nu har jag sålt denna BM10 till Åke Eliasson m familj. Jag önskar dom lycka till med ”Lilla Gubben” och återkommer med bilder när dom fått putsa upp den lite och återmonterat dom saknade delarna i bränslesystemet.